Hva er et symfoniorkester?

Du har sikkert hørt et symfoni orkester spille. Overraskende mange filmer inneholder musikk som er skrevet for og spilles av orkester og da spesielt symfoni orkester.
Kanskje du har vært på en konsert med et av de store norske symfoniorkestrene

Men vet du egentlig hva et symfoni orkester egentlig består av?

Et ensemble

Et ensemble er egentlig bare et fancy ord for å fortelle at det er en samling. Så i dette orkesteret finner man strykere, treblåsere, messingblåsere og slagverk.

Opprinnelig så bestod slike orkestre av mindre enn 50 musikere, men i dagens moderne orkestre så er det gjerne over hundre musikere i et orkester. Sammensetningen er presis, og målet er å skape den beste lyden.

Dirigenten

Den som leder orkesteret er dirigenten. Dette er den musikalske lederen og velger hvilke stykker man skal fremføre. I slike store grupper som i symfoniorkester er det ofte flere som samarbeider om å finne hvilke stykker som skal settes opp.

Dette skaper en spennende dynamikk med spennende musikkstykker. Man finner både kvinner og menn som dirigenter. Dirigenter har forskjellig stil og man finner alt fra svært uttrykksfulle dirigenter som dirigerer med hele kroppen, til de som har korte og presise bevegelser.

Strykere

Det er strykerne som gjør det til en symfoni, ellers ville man bare kalt det et orkester. I denne gruppen så finner man kontrabasser, cello, bratsj og fioliner. Dette er ikke bare den mest tallrike gruppen i et symfoniorkester, men her finner man også flere av de sterkeste stemmene i forhold til den musikalske retningen.

Strykerne spiller på instrumenter med strenger. Musikeren fører en spesiell bue over strengene, noe som skaper en særegen tone. Avhengig av størrelsen på instrumentet så kan lyden være dyp eller lys. Disse instrumentene deles inn etter toneart, fra mørkest (kontrabassene) til lysest (fioliner).

Den sterke posisjonen til strykere befestes takket være førstefiolinisten som kalles konsertmester. Denne personen er også å anse som musikerens kunstneriske talsmann og samarbeider med dirigenten.

I tillegg så har hver stryker gruppe sin gruppeleder. Gruppelederen er den som bestemmer buens retningen under gitte partier. På denne måten så sikrer man at hele gruppen fungerer optimalt. Dette er posisjoner som de fleste strykere kjemper om.

Treblåsere

Tittelen ”treblåsere” henger igjen fra gammelt av. Før ble disse instrumentene laget av tre, men i dag så brukes det andre materialer. Det vanligste er plast og ebonitt. Men flere av instrumentene har beholdt en arv fra gammelt av, nemlig at kjernen består av hardt tre. Flere av instrumentene har det som kalles en treflis lagt inn i munnstykket. Musikeren blåser inn i munnstykket og trestykket hjelper å skape den beste lyden.

Lyden hos treblåsere skapes ved at luften som blåses inn gjennom munnstykket og reguleres via ventiler settes i regelmessige svingninger. Antall treblåsere og sammensetningen av denne gruppen varierer sterkt. Det tok tid for denne type instrumenter å få fast plass i et symfoniorkester som opprinnelig var dominert av strykere.

Det første instrumentet som fikk fast plass var obo, men i dag er det vanlig med både fløyter, klarinett og andre treblåsere.

Messingblåsere

Messingblåsere har fått navnet etter munnstykket. Munnstykket har alltid vært laget av messing og selv i dag så er messing den viktigste materialet i denne typen instrumenter. I dag så blir disse instrumentene ofte belagt med andre materialer. Det er gjerne snakk om sølv, gull eller nikkel.

Messingblåsere har aldri vært en dominerende i et symfoniorkester. Årsaken er at denne musikkgruppen gir sterk lyd og kan fort bli for dominerende i et orkester. Selve tonen oppstår når luftsøylen inne i instrumentet blir satt i bevegelse. I likhet med treblåsere så kan lyden og tonen reguleres ved hjelp av ventiler.

Slagverk

Slagverk, slik som trommer og cymbaler og lignende ble opprinnelig laget av ting fra naturen, som laget lyd. Dette var ting som hule trestokker, fruktskall, hodeskall, stein og skjell. Slagverk brukes for å skape og vedlikeholde rytmen.

Derfor er det svært viktig at musikerne er samstemte ettersom feil rytme fra slagverk gruppen fort kan skape ubalanse i hele orkesteret. Slagverket er det nyeste instrumentet i symfoni orkester familien og utgjør en svært liten del av selve orkesteret.

Andre instrumenter

De senere årene har symfoni orkestre begynt å åpne for andre instrumenter slik som saksofon, flygelhorn, glassharmonika, mandolin og gitar. Slike instrumenter skaper en særegen lyd og en moderne lyd.